Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SIKKASZTÁS UTÁN KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS? - LOPÁS?-HÜTLEN KEZELÉS?

2018.04.04

NYÍLT LEVÉL AZ ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉHEZ és a

                       KÉPVISELŐ TESTÜLETHEZ.  

 ÖSSZEFOGÁS-SZERETET-BÉKESSÉG-EGYETÉRTÉS

                                        JEGYÉBEN

​                                SIKKASZTÁS UTÁN

 KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS? - LOPÁS?-HŰTLEN KEZELÉS?

 Nos, kedves Nagyvázsonyiak.

Nem olyan rég olyan információ birtokába jutottam, amit kénytelen vagyok megosztani Önökkel még annak kockáztatásával is, hogy feljelentés lehet a következménye.

Miről is van szó? Emlékszünk mindannyian a közelmúltban lezajlott önkormányzati tulajdonba lévő épületek nyílászáróinak és hőszigetelési munkáinak elvégzésére. Erre a célra az állam 150 millió forint keret összegben vissza nem térítendő támogatást biztosított Nagyvázsony részére. Csak érdekességként megemlítem, hogy az a keret összeg, amit az UNIÓ ilyen tevékenységre adott az eredetileg a lakosság energia hatékony felhasználásának elősegítését kellett volna biztosítani. Ezt a több milliárd forint összeget osztotta fel 208 önkormányzat között a kormány.

Milyen információval rendelkezem jelenleg?

Megpróbálom összegezni az eddig rendelkezésemre álló információkat.  

Általános megállapítások:

Minden épületre jellemzően a külső szigeteléseknél a bruttó felületet számolták el.

A nyílászárók méreteivel nem csökkentették a szigetelt felület mennyiségét.

A padlástérrel rendelkező épületekre jellemző, hogy a födémszigeteléseknél a bruttó külső méretet számolták el.

Minden elvégzett munka a piaci ár két-háromszorosa.

A tanúsítvány készítői csak részben vagy egyáltalán nem jártak a helyszínen.

Van olyan épület ahol a nyílászárók értéke 200 ezer forintba került.

Nagy értékű el nem végzet munkákat terveztek és számláztak le.

A műszaki ellenőr tevékenysége 920 ezer forintértékben mindössze arra korlátozódott, hogy megnyitotta az építési naplót, majd a munka befejeztével lezárta. Közbenső véleményezése a jogszabályi előírások ellenére az építési naplóban nem volt. Pedig lehetett volna.

Az építési napló szerint a fővállalkozó által alkalmazott alvállalkozók a közbeszerzési törvényt megsértve a megengedettnél több munkát végeztek, mint maga a fővállalkozó.

A műszaki ellenőr a közbeszerzésen induló SD-BAU cég tulajdonosa és ügyvezetője, aki magánvállalkozóként megkapta a műszaki ellenőri feladatot.

A közbeszerzési eljárásra meghívott három cég tőkéje, vagyona, összesen nem nyújtott fedezetet egy esetleges hibás teljesítés kárrendezésére, ráadásul egyik cég sem rendelkezett olyan létszámmal, ami alapján feltételezhető lett volna a munka határidőre való elvégzéséhez.

Indokolatlanul nagy a pályázat lebonyolításának költsége.

 A tényleges kivitelezési teljes költsége Brtt:127.751.105.-Ft

A pályázat teljes értéke Brtt: 142.881.703.-Ft

A különbözet Brtt:15.130.598.-Ft

PL: Projektmenedzser díj: Brtt: 8.356.600.-Ft

       Szakmai előkészítés díj: Brtt: 4.337.000.-Ft

       Nyilvánosság tájékoztatás: Brtt: 1.397.000.-Ft 

Sorolhatnám még tovább, de egyelőre elég ennyi is ahhoz, hogy megalapozott legyen az az elvárás, hogy a képviselő testület és a törvényesség képviselője a jegyző, nyilvánosságra hozza a pályázat elszámolását és a teljesítés igazolását. A dokumentum megnevezése az elszámolásban:

„ÁTADÁS-ÁTVÉTELI DOKUMENTÁCIÓ”

Az említett dokumentációt láttam, tehát létezik. Teljes tartalmát ismerem. Sajnos nem tudtam meggyőzni az illetőt, hogy átadja. Szerinte a dokumentáción keresztül azonosítható lenne személye és ezt minden körülmények között el akarta kerülni, igaz nem saját magát védve, hanem akitől származik.

Az általam látott és hitelesnek vélt dokumentáció alapján megállapítható hogy több tízmilliós költségvetési csalás történ, hogy ez kinek a zsebét gazdagíthatta azt nem nekem és nem a testületnek kell eldönteni. Nekem vannak ötleteim.

Mindezek alapján felszólítom a képviselő testületet és a Jegyző urat, mint a törvényességért felelős személyt, hogy a húsvét utáni első munkanapon hozzák nyilvánosságra a jelzett dokumentációt.

E dokumentáció alapján amennyiben megállapítható, hogy azonos azzal, amit Én láttam, eldönthető, hogy megalapozott-e a költségvetési csalás gyanúja.

Bízok benne, hogy a képviselő hölgyek és urak valamint a Jegyző úr saját becsülete és tisztessége fontosabb annál, mint takargatni egy súlyos korrupció gyanús ügyet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.